Psykiatri

Även om jag den sista tiden slukat en hel del litteratur i psykologi är det inte riktigt i den änden jag skall starta. Min doktor ville att jag skulle undersökas av psykiatrin också. Först tog jag det som en jäkla förolämpning och blev ordentligt stött men insåg fort att hon förmodligen hade rätt. När remissen var sänd dröjde det inte mer än någon vecka innan kallelsen kom. Jag ringde genast för att boka om. Det hela gick hursomhelst mycket fortare än vad jag beräknat och på måndag har jag tid till sköterskan för ett 75 minuters pass. Jag har räknat ut att den här sjuksköterskan för att göra en korrekt utvärdering angående vidare behandling/undersökning möjligen förväntar sig att jag skall snacka. Jag har också räknat ut att jag förmodligen inte kommer att göra det. Jo, jag är väl införstådd med att det är så det fungerar och att om jag bara vill så… bla bla bla. Jag begriper allt det där men jag kan inte längre styra över mitt system. Det är så enkelt som så. Allt är okontrollerat och all kraft och vilja som en gång fanns där checkade ut och kom aldrig tillbaka. Jag gråter när var och hur som helst. Ångesten angriper när den vill, fortfarande oprovocerat och grymt. Sömnen är min största fiende och aptiten lyser med sin frånvaro. Jag kan på inget vis förmå mig att göra sådant jag inte vill! Antal apatiska timmar i sängen per dygn har dock minskat. Jag ligger fortfarande i sängen men är mycket mer produktiv. Jag läser en hel del. Blandar psykologi med ekonomi, historia och skönhetslitteratur. Det första ett nytt intresse som faktiskt visat sig vara oerhört spännande men något jag tidigare avfärdat som korkade ursäkter och teorier till att inte behöva uppträda normalt och fungera i samhället. Jo tack, jag känner allt den ironiska lavetten. I vilket fall så har jag precis lärt mig massor om komplexa trauman och anknytningsteorier. Jag är helt förbluffad över hur mycket man idag vet om hjärnan och hur den påverkar oss på så många olika sätt. Och den här informationen finns alltså där ute, tillgängligt för alla oss att ta del av.
Det mesta jag läst hittills har visat sig vara otroligt nyttigt. Det har kanske inte hjälpt mig att lösa något direkt men det har fått mig att inse och förstå. Istället för att sparka på mig själv som redan ligger har jag börjat förlåta mig själv för saker som jag tidigare gjort. Alla korkade val som lett till de största misstagen.
Det är alltid enkelt att spola tillbaka bandet och omedelbart se vart du trampade snett men det beror ju på att din insikt och uppfattning har förändrats sedan du sist stod där och tog valet. Möjligheten för en annan reaktion kräver att du vid tidpunkten även uppfattade världen (situationen) på ett annat sätt. Och det gjorde du ju inte. Jag tror på att man som människa agerar utifrån den världssyn man har och den ser ju så extremt olika ut, delvis igenom livet men också emellan människor och strukturer. Min världssyn till exempel har drastiskt förändrats på bara några få år på grund av den erfarenhet som händelser och upplevelser under denna tid gett mig. Det är därför lönlöst att trava igenom livet och anklaga sina föräldrar för diverse orättvisor som hänt en under uppväxten – därför att de på inget sätt kunde ha gjort på annat sätt just den gången. Det hade krävt ett annat intellekt och andra förutsättningar än det som fanns vid tillfället. #ångestsomfan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s